Uw mening

SOLK

Uw patiënt heeft klachten waar bij medisch onderzoek geen ziekte of lichamelijke afwijking is gevonden die de klachten voldoende verklaren; uw patiënt valt onder de werkhypothese Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK).

Vergelijk de klachten met een te scherp afgesteld inbraakalarm. De alarmbellen gaan af, terwijl uw patiënt zonder schade kan bewegen. Onduidelijkheid over de oorzaak van de klachten maakt uw patiënt zich ongerust. Uw patiënt heeft angst voor de klachten, omdat dit mogelijk een teken van nog verdere beschadiging is. Hierdoor is er weinig beweging en veel spanning in het lichaam. De angstgevoelens zijn begrijpelijk en het lichaam reageert op deze gevoelens met mogelijk nog meer spanning. Het is van belang om op zoek te gaan naar de factoren die het alarmsysteem op scherp zetten en de klachten onderhouden.

Binnen het zorgprogramma werkt de huisarts samen met een POH-GGZ of een psycholoog en psychosomatisch oefentherapeut. Samen helpen zij de patiënten om meer inzicht te verkrijgen in de factoren die hun klachten in stand houden of verergeren. Zij kunnen patiënten leren hoe zij met de gedachten en met lichamelijk bewustzijn of oefeningen mogelijk minder last kunt ervaren van hun klachten.    

Om u als zorgverlener te begeleiden in de behandeling heeft Vicino onderstaande informatie voor u beschikbaar gesteld. Informeer bij Vicino naar de mogelijkheden voor aansluiting bij dit zorgprogramma en om de ondersteuningsmaterialen te ontvangen.